Klavye sınavı 2. sanava yani mülakata girebilmek için geçilmesi şart olan bir sınavdır.
İlk sınav yani klavye sınavından en çok yazanlar veya en hızlı olanlar değil doğru 90 kelime barajını geçenler mülakat ( sözlü sınav ) a girmeye hak kazanırlar.
Bir genel yanılgı da şudur. 90 üzerinde en fazla kelime yazandan başlanarak Mülakat sınavına çağırılacak. Bu yanlıştır. Mülakat sınavına girebilmek için hatasız 90 kelime yazmanız yeterlidir.
90 üzerinde en fazla kelime yazan kişinin avantajı, mülakat esnasında komisyon kurulunun olumlu not vermesine zemin teşkil etmesidir.
Klavye yarışmasında katılımcılar Q ve F klavye ve de daktilo ile sınava girebilirler. Çoğu kişi sadece F klavye’den girildiğini bilir. Bu da yanlıştır. Hangi klavyeyi kullanacağınızı sınava başvuru esnasında dolduracağınız formda belirtirsiniz.
Klavye Sınavından Sonra Mülakata Hemen Mi Alıyorlar ?
Klavye Yarışma sınavı ile mülakat sınavı genelde aynı gün, hatta aynı hafta olmaz. Bunun zamanı, başvuru sayısının çokluğu, alınacak personelin miktarı ve komisyonun iş durumuna göre değişir. Mülakat ise yazdığınız metnin incelenmesinden sonra doğru yanlış sayınızın tespiti ve resmi işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından bulunduğunuz adrese davet yazısı gönderilerek veya telefon ederek belirlenen tarihte sizi çağırmaları sonucu gerçekleşir.
Klavye sınavına tek tek mi çağıracaklar ?
Klavye sınavında aynı anda gruplar halinde sınavın yapılacağı ve herkese bir bilgisayarın düştüğü sınıfa alınırsınız. Ne zaman size sıra geleceği belli olmayabilir. Bazı yerlerde sınav giriş kimliğinizdeki numaranıza göre sıra ile alırlarken, bazı yerlerde bir baştan bir sondan, bazı yerlerde de karışık, kendi düzenledikleri liste ile alınır. 2009 yılında ise bi çok yerde kura çekilerek yapılmıştır sınav.
Ortam hakkında bilgi
Sınava girecek tüm adaylar kimlik kontrolunden sonra sınav salonuna alınır. Her grup bilgisayar sayısına göre 10-40 kişi arasındadır. Sınava komisyon başkanı tarafından seçilen veya 2009 yılında bir çok yerde olduğu gibi kura ile seçilen, daktilo kitabı meti masalarının üzerine konur. Bu metnin yazı karakter büyüklüğü de komisyondan komisyona değişebilir. Örneğin Bursa Adliyesi’nde 25 punto büyüklüğünde metin çıkmıştı. Bazı komisyonlarda herkesin başında bir görevli bekler. Bazı komisyonlarda da birkaç görevli vardır ve salonda dolanır. Komisyon üyesi bir yetkili de baş tarafta durur ve yarışmaya başlama ve bitirme duyurusunu yapar.
Sınav bitiminde yazdığınız metin bazı komisyonlarda diskete kaydedilir, bazı komisyonlarda da yazıcıdan çıkarılarak alınır. Örneğin Bursa’daki sınavda her bilgisayarda bir yazıcı bulunuyordu.
Metni her yarışmacı değişiminde kapatılıp tekrar açılan Microsoft Office Word programı ile yazarsınız. Yazım işleminiz bittikten sonra, kaç adet yazdığınızı brüt olarak öğrenmek için word belgesinde CTRL+A yaptığınızda alttaki durum çubunğunda SÖZCÜK SAYISI bölümünde görebilirsiniz. Veya yazdığınız son yere bakarak sonradan metin üzerinden sayım yapabilirsiniz. Tabi bu net doğru sayısı değildir. Bi çok kişi sonradan itiraz eder ama yazılan kağıt imzalanır ve yeniden incelenir yanlışlar görülür.
Noktalama işaretlerine dikkat etmeli miyim?
Bu çoğu komisyonun dikkat etmediği bir durum. Komisyonun kararına göre bu durum değişebilir. Ancak genellikle noktalama işaretlerinden, büyük küçük harf uyumundan ziyade, kelime tam sayısına bakılır.
Katiplik Sınavında 10 Parmak Yazmak Şart Mı?
Esas olan 10 parmak yazmanız değil, en az net doğru 90 kelimeyi 3 dakikada yazmanızdır. İster 2 ister 4 parmak yani.
Soracaklarınızı merak ettiklerinizi konu altından sorabilirsiniz
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yorum Yaz