Habere göre Adalet Bakanı Sadullah Ergin 2009 sonu ve 2010 yılı itibariyle 13 bin yeni adliye personeli alınarak adliyelerdeki iş yükünün azaltılacağını, dava ve duruşma sürelerinin kısaltılacağını, yargının yüzde 30 hızlanmasının sağlanacağını söyledi. Ergin, dört yeni çocuk cezaevi için de çalışma yapıldığını belirtti
Adalet Bakanı Ergin 13 bin yeni adliye personeli alınarak yargının yüzde 30 hızlanmasının sağlanacağını söyledi. Ergin, dört yeni çocuk cezaevi için de çalışma yapıldığını belirtti
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’nin en önemli sıkıntılarından biri olan ve yaşanan örnek olaylar nedeniyle sık sık kamuoyunda tartışılan yargıdaki ağır işlemenin önlenmesi için bir dizi önlem aldıklarını söyledi. Ergin. 13 bin yeni adliye personeli alınacağını, bunun da yargıda yüzde 30’luk bir hızlanma anlamına geldiğini söyledi. SABAH Gazetesi Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Ergin, gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve önemli mesajlar verdi. Ergin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın “Silah bırakırlarsa dağdaki Suriyeli PKK’lıları alırız” sözlerinin hatırlatılması üzerine “Demokratik açılım Suriye’ye de örnek olacak. Dışişleri Bakanlığı, PKK sorununun çözümü konusunda Kuzey Irak, Suriye ve İran’ı içine alan bütüncül bir program yürütüyor” dedi. Ergin’in mesajları şöyle:
YARGI HIZLANACAK: Parça parça 13 bin adliye personeli alınacak. Yeni icra memurları alacağız. İcrada eleman yetersizliği nedeniyle sıkıntı var, bunlar çözülecek. Yeni personel göreve başladığında yargı sürecinde yüzde 30’lara varan bir hızlanma olacak. İstinaf mahkemeleri de çalışmaya başlayınca Yargıtay’ın iş yükü azalacak. Bilirkişiler ile ilgili de köklü düzenlemeler yapılması gerekiyor.
CEZAEVLERİ DOLDU: Cezaevlerinde kalanların sayısında İnfaz Yasası’ndan kaynaklanan bir artış var. Yapılan değişiklik ile suçluların cezaevinde kalma süresi yüzde 40’dan yüzde 67’ye çıktı. Sorunun çözümü için eski cezaevlerini kampusa çevireceğiz. Anadolu’da çok kötü durumda olan cezaevleri var.
4 ÇOCUK CEZAEVİ GELİYOR: 4 tane çocuk cezaevinin temelini atacağız. Çocuklar buralarda eğitilecek. Islahevlerinden suç makinesi olarak değil, topluma kazandırılmış olarak çıkacak.
TUTUKLULUK ORANI YÜKSEK:Yasalarda kimlerin tutuklanacağı çok açık. Ama cezaevlerinde çok fazla tutuklu var. Cezaevinde bulunanların yüzde 60’ı tutuklu, yüzde 40’ı hükümlü. Bu sağlıklı bir durum değil. Bu kadar tutuklu olması yargılamanın yavaş işlemesinin yanı sıra toplumsal baskı nedeniyle hakimlerin çekindiği için tutuklama kararı vermesinden de kaynaklanıyor.
SÜRECİN ÖNÜ TIKANMAMALI: Demokratik açılım ile ilgili bir süreç var. Bu önemli. Siyasi endişeler ile sürecin önünü tıkamamak gerekiyor. (Af ve etkin pişmanlığın genişletilmesi ile ilgili olarak ilgili olarak) Süreç içinde ihtiyaçlara göre bözı öneriler gündeme gelebilir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yorum Yaz