2012 Adalet Bakanlığı zabıt katibi alımı başvurularının başladığı bu günlerde adaylar bir çok sorunun cevabını merak etmektedir. Quasimodo isimli üyemizin gönderdiği soruları cevapladık. Benzer hususlarda bilgi almak isteyenler soru ve cevapları okuyarak bilgi edinebilirler. Bu hususlar haricinde uygulama veya klavye sınavıyla ilgili merak ettiğiniz konuları başlık altından sorabilirsiniz.
Merhaba, sözleşmeli katiplik sınavına gireceğim ancak bu konuda hiçbir bilgiye sahip değilim, siteyi baştan sona okudum ancak hala anlayamadığım şeyler var, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim, teşekkürler. İlk sorum klavye sınavı hakkında, anladığım kadarıyla net bir tarz yok, imlalı imlasız, kağıttan ekrandan sorabilirler, en takıldığım nokta ekrandan olursa nasıl oluyor, burdaki çalışma sayfası gibi program mı çıkıyor ?
Cevap : Ne yazıkki bu konuda uygulama birliği yok. Bazı komisyonlar imlalı veya imlasız yazdırabiliyor. Genelde yapılacak başvuru sayısına göre bu hususta değişikliğe gidebiliyorlar. Yine son yılların modası ekrandan yazdırmak. Kağıt kaydı, kağıttan tam okuyamıyorum gibi şikayetler azalsa da kağıttan yazmaya alışkın olanlar için ekrana alışmak zor olacak. Son yapılan katiplik sınavında bir çok adliye ekrandan yazdırmaya başladı. Bazı adliyelerin kullandığı programda metin üstte yazma kısmı altta, bazı adliyelerin kullandığı programda ise metin solda yazma kısmı sağ alandaydı. Genel mantık aynı ama. Genel olarak kullanılan programlarda on parmak sayfasında ki gibi üst kısımda metin alt kısımda yazma alanı var.
Kağıttan veya ekrandan nasıl sorarlarsa sorsunlar, yaptığımız yanlışları burdaki ekrandaki gibi farklı renkte yazı veya başka bir işaretle görebiliyor muyuz, körlemesine mi yazıyoruz ?
Cevap : Katiplik sınavında on parmak çalışma sayfasındaki doğrular yeşil veya yanlışlar kırmızı gibi renklendirme yok. On parmak sayfasında bulunan adliye on parmak programına benzer bir program. Renklendirme yok üstte gördüğünüzü normal metin gibi alt kısma yazıyorsunuz. Süreniz bittiğinde program yazmayı engelliyor. Programda kopyala yapıştır özellikleride kısıtlanmış durumda.
Bir de yanlış başlayan bir arkadaşa el kaldırıp tekrarlamak istediğini söyleseydin gibi bir yorum yazılmış, öyle bir şansımız var mı sınavı tekrarlamak gibi ?
Cevap : Malesef öyle bir şansınız yok. Bir çok aday yazamadığında yeni başlamış olsada sınavı bırakıyor.
Bir başka sorum klavye sınavına guruplar halinde alınıyor anladığım kadarıyla, bu guruplar kaç kişi oluyor, her guruba aynı paragraf mı sunuluyor, mülakata da gurup halinde mi giriliyor ?
Cevap : Bu sınava girdiğiniz adliyenin fiziki durumuna göre farklılık gösterir. Bazen 15 bazen 25 kişiyi alabiliyorlar hazırlanan sınav odasına. Genelde eşitlik olması açısından herkese aynı metin soruluyor. Mülakata gruplar halinde alındığını son yıllarda duymaya başladık. Ancak bu büyük şehirlerdeki bir kaç adliyede olmuş diğer illerde ilçelerde tek tek alınıyor adaylar içeri.
Kazanma durumunda ankaradan onay çıkmadığı oluyormuş, bu ne nedenle oluyor olursa ?
Cevap : Güvenlik araştırması sonucu sakıncalı bir hal veya 1. derece yakınlarınızın işlediği sakıncalı suçlar olursa atamanız iptal edilebilir. Yine yazmış olduğunuz metinde anlam bütünlüğü bozulduysa yani % 35 % 50 gibi oranlarda yanlışınız varsa bu nedenden dolayıda atamanız iptal edilebilir.
Biraz doğmamış çocuğa don biçmek gibi oluyor ama merak ediyorum, işe başlarsak adliye dışına da çıkılıyor sanırım, keşfe ve otopsiye, otopside bayağı otopsi odasına mı giriliyor, görünüyor mu yani ceset falan ?
Cevap: Bu sadece savcılık katiplerini ilgilendiren bir durum. Nöbetçi olduğunuz zaman otopsi trafik kazası veya şüpheli bir durum olursa savcı ile birlikte olay yerine gidersiniz tutanak tutarsınız. Yine bu konuda da farklı uygulamalar olabiliyor. Bazen cesedin yanında yazarlar bazen hastenede yazarlar bu tutanağı.
Bu hususlar haricinde merak ettiğiniz konuları başlık altıdan sorabilirsiniz. En kısa zamanda editörlerimiz tarafından cevaplanacaktır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yorum Yaz