Adalet Bakanlığı 2012 yılı zabıt katibi, infaz koruma memuru, cezaevi katibi, mübaşir, şöför, teknisyen alımı mülakatlarına katılacak arkadaşlara başarılar diliyoruz. Bir çok adayın aklında “Sözlü sınav mülakatta ne yapacağım?” sorusu olsa gerek. Adalet Bakanlığı’nda memur olma yolunda önünüzdeki son engel bu sınav ve bu sınavda en büyük düşmanınız klavye sınavında olduğu gibi heyecan olacak. Öncelikle şu fikri kafanızdan atmalısınız. “Bu sınavı mutlaka kazanmam lazım.” Eğer böyle bir psikoloji ile sınava girerseniz aşırı heyecanlanır bildiğiniz soruları dahi unutabilirsiniz. Bu mülakata bir iş görüşmesi olarak bakmalı, doğru taktik ve tekniklerle başarılı olmak için elinizden geleni yapmalısınız. Elden geleni yapmak ile anlatılan şey tüm soruları doğru cevaplamak değildir. Cevabını tam olarak bilmediğiniz veya cevabından emin olmadığınız bir soruya cevap vermeye çalışmak, “bilmiyorum efendim” cevabından daha iyi bir seçenek değildir.
Mülakat sınavını başarıyla tamamlamak, birçok parçanın doğru şekilde bir araya gelmesiyle mümkün olur. Parçaların nasıl doğru şekilde bir araya getirileceği konusunda bilgiler vereceğiz.
Mülakatta Nasıl Giyinilir ?
Bay ve Bayanlar için:
Baylar için:
Bayanlar için:
“Kendinizi tanıtın” Sorusu:
Komisyon üyeleri genellikle mülakata bu soruyla başlarlar. Bu sorunun yardımıyla kendileri için en önemli olan “Neden sizi işe almalıyım?” sorusunun da cevabını öğrenme çalışırlar. Aşağıda bu soruya nasıl cevap vermeniz gerektiği hakkında birkaç ipucu vereceğiz. Unutmayın kısıtlı bir zamanımız var ve bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.
1. Kişisel ve Eğitime İlişkin Bilgiler:
Öncelikle kişisel bilgilerinizi ve eğitiminize ilişkin bilgileri aktarmalısınız. Evlilik durumu, çocuk sahibi olup olmadığınız, yaşadığınız yer, eğitim mezuniyet bilgisi, varsa uzman olduğunuz konular bildiğiniz programlama dilleri gibi. Daha önce yapmış olduğunuz işler, iş tecrübeleri. Daha önce ki iş tecrübelerinizi aktarmanız aday olduğunuz işi de yapabileceğiniz konusunda komisyonda fikir oluşturacaktır. Özellikle bilgisayar konusunda ki bilgi ve tecrübeleriniz komisyon açısından önem arz edecektir.
MÜLAKATTA PUAN DAĞILIMI:
a) İlgilinin atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgi (40 puan)
b) Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi (20 puan)
c) Genel kültür (20 puan)
d) Bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği (20 puan)
A, b ve c seçeneklerinde belirtilen bölümlerden sorulacak sorular bilgiye dayalı olacaktır. D yani bir konuyu kavrama ve ifade etme yeteneğine verilecek puan ise konuşma şekli, soruyu doğru anlama, cevap verme şekli yani kendinizi ifade etmenize göre belirlenecektir.
Mülakat odasına ilk girişinizde hafif bir gülümseme ile odaya girebilir ve kolay gelsin veya merhabalar efendim diyebilirsiniz. Sus pus korkak endişeli bir görüntü vermeyin. Ne aşırı rahat olun ne de çok fazla kendinizi kasın. Konuşma boyunca iyi bir göz teması kurmaya özen gösterin. Kendinizden emin cevaplar verin. Yani bir soruyu bilmiyorsanız emin değilseniz dahi kendinizden emin bir şekilde bilmediğinizi belirtin. Sorulan sorulara kısa ve net cevaplar vermeye özen gösterin ayrıca kafanızı sallayarak ve ara sıra ona doğru eğilerek, komisyonun söyledikleriyle ilgilendiğinizi gösterin. Olumsuz temelli sorulara olumlu yanıtlar verin.
Bildiğiniz gibi bazen “bu sorunun cevabını soranlar biliyor mu acaba?” denilebilecek sorular sorulmaktadır adaylara. Bu soruların amacı çoğu zaman kişinin tepkisini ölçmektir. Nihayetinde Adalet Bakanlığı çalışanları görevleri icabı her türlü durum ve olaylarla karşılaşabilmektedir. O yüzden aşırı tepkiler vermemelisiniz. Bilmediğiniz soruları uzatarak cevaplamaya çalışmayın, acaba diyerek soru cevabını sallamayın. O komisyon üyeleriyle çalışacaksınız ve onların size güvenmesi gerekiyor. İlginç bir soruyla karşılaşırsanız ve cevabını bilmiyorsanız vereceğiniz en doğru cevap “bilmiyorum efendim” olacaktır.Mülakat boyunca o iş için istekli olduğunuzu gösterin. Komisyon üyeleri olumlu tavırları kesinlikle hatırlarında tutarlar. Soruları cevaplamadan önce gerekirse bir müddet bekleyin ve o şekilde cevap verin acele etmeyin. Soruları yanıtlamadan önce soru soran komisyon üyesinin sorusunun tamamını dikkatle dinlemeye özen gösterin. Vücut dilinizi ve ses tonunuzu, sizinle görüşme yapan kişi arasında etkileşim sağlamak için kullanın. Cevaplarınız somut ve nicelikli bilgiler içersin.
Cevabı olmayan düşünme becerisini ölçmeye yönelik sorulan sorular:
Adalet Bakanlığı personeli olmak için sözlü sınava katıldıysanız, çözümsel düşünme kabiliyetinizi ölçen bir soruyla karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir. Bu sorular kulağa saçma gelmekle birlikte zorunlu olarak “doğru” yanıtı aranmamalıdır, tersine sağ duyu, yaratıcılık ve sorun çözme becerilerini görmek için sorulmaktadır. Cevabı bilmiyor veya vereceğiniz mantıklı bir cevap yoksa bilmiyorum diyebilirsiniz.
Online Mülakat Sınavı Yapmak İçin Tıklayın
Tüm Adalet Bakanlığı Personeli Adaylarına Başarılar Dileriz. “Katipler.Net Editörleri”
İş bu makalenin tüm hakları saklıdır yazılı izin alınmaksızın kopyalanamaz kullanılamaz. Hukuki Sonuç Doğurur !
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yorum Yaz