Nihayet merakla beklediğimiz kpss sınavı zamanı geldi çattı. Adaylar da heyecan üst düzeyde. 22 Eylül’de önlisans düzeyine, 23 Eylül’de ise ortaöğretim düzeyinde kamu personeli seçme sınavı yapılacaktır. Sınav heyecanı nedeniyle doğru bildiklerini sınavda yapamayan binlerce öğrenci var. Sınav heyecanını yenmek için öğrencilere önerilerimiz olacak.
1- Sınav, bilginizi belli bir süre dahilinde ölçen bir ARAÇTIR sadece. Sizin kişiliğinizi ve diğer yeteneklerinizi ölçmez. Siz dünyada teksiniz ve çok değerlisiniz. Sınavı kazanmak ya da kaybetmek sizin değerinize bir şey katmayacak ya da eksiltmeyecek. Bu sınavlar sadece akademik bilgi birikiminizi, yorum gücünüzü ve süreyi doğru kullanma gücünüzü ölçecek. Unutmayın sınavda ne kadar rahat olursanız bilgilerinizi o kadar rahat kullanabilir hale gelirsiniz.
2- Sınav kaygısının en önemli sebebi olumsuz düşüncelerdir. Kendinize sürekli “yapamayacağım, başaramayacağım, anneme, babama, öğretmenlerime, arkadaşlarıma ne diyeceğim?” sorularını sorarsanız heyecanınızı arttırırsınız. Beyninizdeki bütün kötü düşünceleri çöp tenekesine attığınızı hayal edin. Onun yerine olumlu düşünceleri koyun. Sınavdan kötü puan almak ailenizin size olan sevgilerini azaltmaz. Siz ailenizin en değerli varlıklarısınız. Bir sınav yüzünden sizi sevmeyeceklerini asla düşünmeyin.
3- Sınav başlarken heyecan yaşamanız çok normaldir. Biz yetişkinler bile bir sınava girerken heyecan duyarız. Heyecan organizmayı harekete geçiren itici güçtür. Fakat bu heyecan kaygıya dönüşürse fiziksel olarak çok fazla etki yaşarsınız bu da sizi engeller (kalp çarpıntısı, avuç içi terlemesi, ağız kuruluğu, el titremesi, mide bulantısı vb.) Soruları yapmaya başladığınız ilk bir kaç dakika içinde bunların azaldığını hatta bittiğini göreceksiniz. Eğer bitmiyorsa, derin diyafram nefesi alın. Bunu 3 kez tekrarlayın. Kendinize her şey iyi olacak şeklinde telkinlerde bulunun işe yarayacaktır.
4- Sınavda bilgi birikimiz önemlidir ancak sınav kaygısını yenebilmekte en az bunun kadar önemlidir. Araştırmalar çok fazla bilgili olup kaygı yaşayanların orta düzeyde bilgiye sahip fakat kaygısını kontrol altına alanlardan daha başarısız olduklarını göstermektedir. Sınav sonucunu çok fazla düşünmeyin. Sınava odaklanın.
5- Zor sorular başa gelmiş olabilir. Çünkü çok fazla kitapçık türü var. Sınavın başında zor soruyu yapamazsanız asla moralinizi bozmayın. Çünkü daha kolay ve orta düzeyde sorular sizi bekliyor. Zor soruyu zaman kaybetmeden geçin. Zor sorularla zaman kaybedip diğer soruları da tehlikeye atmayın. Unutmayın zor ve kolay sorular size o gruptan aynı puanı getirecektir.
6- Süre problemi olanlar turlama tekniğini kullansınlar. Yani ilk önce çok bilinenler yapıldıktan sonra tekrar başa dönüp yapamadığınız soruları yapın. İşe yarıyor.
7- Yanlışlar doğruları götürüyor. Onun için tam emin olmadığınız 2 seçeneğe inderemediğiniz soruları işaretlemeyin.
8- Sınav sırasında dikkatiniz dağılabilir. Bir soruyu 3’den fazla okumaya başladıysanız dikkatiniz dağılıyor demektir. Yarım dakika ara verin. Gözlerinizi dinlendirin. Başınızı ve omuzlarınızı hareket ettirin. Ve sonra sınava dönün. Daha iyi odaklandığınızı göreceksiniz.
9- Sınav sabahı her zaman yediğiniz yiyecekleri yiyin. Farklı bir şey yerseniz mideniz bozulabilir.
10- Kendinize güvenin yapabileceğimin en iyisini yapacağım deyin.
Sınav hayatın sonu değil. Yapabileceğinize inanın. Siz sınavdan değil sınav sizden korksun. Tüm adaylara başarılar diliyoruz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yorum Yaz